Kiek žmonių, tiek nuomonių – šis pasakymas ypač tinkama tuomet, kai reikia apibūdinti, kokia iš tikrųjų yra Australijos virtuvė. Vieni mano, jog Australijos valgiai yra visiškai neypatingi ir beskoniai, o kitiems atrodo, jog šią virtuvę galima vadinti dvidešimt pirmo amžiaus atradimu.
Vis dėl to kiekvienas sutiks, jog Australijos virtuvėje tikrai platus jūros gėrybių ir žuvies pasirinkimas. Geografinė padėtis leidžia nesunkiai gauti visų reikiamų produktų, tačiau iki tobulo skonio dar reikia pasistengti – tam naudojami įvairiausi prieskoniai.
Tie, kas teigia, jog Australijos virtuvė yra beskonė, greičiausiai sakys, jog nėra jokio skirtumo, ką valgyti – žuvies patiekalą, ar krokodilieną – skonis vis tiek bus panašus. Tačiau atvykus į šią svečią šalį, tokie patiekalai skamba itin egzotiškai – juk tikrai ne visur yra galimybė pamatyti panašius gyvūnus, o ką jau kalbėti apie jų valgymą.
Australijos virtuvėje turėsite galimybę paragauti stručio ar ryklio mėsos, tačiau būtinai reikėtų susipažinti ir su vietinių gyventojų pasididžiavimu – kengūriena. Dažniausiai maistui naudojamos jaunos kengūros, o jų mėsa būna išverdama vidutiniškai.
Kengūrų ar krokodilų uodegų sriuba yra laikoma nacionaliniu Australijos virtuvės patiekalu, o šių gyvūnų auginimas yra atskiras verslas, tad egzotiškam maistui tikrai yra skiriama daug dėmesio. Egzotika nėra pagrindinė priežastis, dėl kurios valgomi šie gyvūnai – jų mėsa turi organizmui naudingų medžiagų (proteinas, energetinė vertė) ir pasižymi mažu kiekiu riebalų, tad netgi jeigu laikotės dietos, šį patiekalą tikrai galėsite išbandyti.
Norintiems iš tikrųjų pajausti Australijos virtuvės specifiką ir įsitikinti, jog ne visas maistas čia yra vienodas, taip pat reikėtų paragauti „Vegemite“ – sūraus mielių koncentrato, kuris dažniausiai yra maišomas su silke, svogūnais ir druska. Be šios užtepėlės negalėtų prasidėti nei vienas sėkmingas australų rytas, kadangi tai yra neatsiejama pusryčių dalis.
Australijoje taip pat gausu uogų ir vaisių – jie gali būti vartojami ir kaip atskiras desertas, ir kaip vienas iš pagrindinių ingredientų ruošiant valgį. Dažnai paruošiamas specialus saldžiarūgštis padažas iš vaisių, kuris dažniausiai yra patiekiamas prie žuvies arba mėsos.
Mėgstantiems sriubas, taip pat bus ką paragauti: tom yam sriuba turi net ne vieną skonį – galėsite pajausti tiek rūgštumą, tiek ir aštrumą, o jeigu nemėgstate tokio maisto, kaip alternatyvą galėsite išsirinkti moliūgų sriubą, kuri dažniausiai patiekiama pietums. Pagaminta iš kepto moliūgo tyrės, su druska, pipirais ir sūriu ji dažniausiai patiekiama kartu orkaitėje iškepta avies šlaunimi – tai taip pat ganėtinai egzotiškas patiekalas, kuriuo Australijos virtuvė neabejotinai gali didžiuotis.